Over een graaf die vulpennen verzamelde voor oneigenlijk gebruik
Verwacht geen verhaal over geheime gangen of huisspoken die ronddwalen in dit beroemde Franse kasteel. Van dat soort vertelsels bestaan er al meer dan genoeg. Graaf Jan (merk op: de naam klinkt zeker niet Frans) schrijft exclusief voor de lezer van dit boek, en met gevaar voor eigen leven, over wat hem overkomen is. Het relaas begint in België op een moment dat graaf Jan nog lang geen graaf is maar ‘gewoon’ hoofdofficier bij de Belgische militaire inlichtingendienst. Of hoe een dubbeltje rollen kan.
Door ongezonde nieuwsgierigheid raakt hij betrokken bij een delicaat onderzoek naar een van de meest spraakmakende cold cases in de geschiedenis. Hij past daarbij een nieuwe onderzoeksmethode toe, die bedacht werd door de bekende Noorse generaal Ingmar Strömberg.
De wijsheid dat ‘je het verleden moet kennen en het heden begrijpen om de toekomst te kunnen zien,‘ krijgt voor de graaf in spe wel een zeer concrete invulling. Ook de uitdrukking ‘het is kwaad kersen eten met hoge heren’ blijkt nog maar een keer al te waar.
Jan Van Ninivé strooit met wijsheden en kwinkslagen. Maar laat er geen misverstand over bestaan: de erudiete en speelse gedachten zijn niet meer dan een verpakking. Met behulp van toegepaste psychologie en de Noorse onderzoeksmethode voert het schijnbaar onschuldige verhaal naar de oplossing van niet één maar drie historische raadsels.
De lezer wordt aanhoudend op het verkeerde been gezet. Wat aanvankelijk een biografisch verhaal lijkt te worden, neigt (volgens sommigen: dreigt) algauw te vervellen tot een historische roman. Maar nee, onverwacht dient zich een triller aan. Een met literaire pretentie dan nog. Met recht kreeg het boek zijn plaats in de annalen van de Vlaamse Vereniging voor Misdaadauteurs.
(In Frankrijk daarentegen werd het literaire kind van deze ‘man van de nieuwe adel’ op gemengde gevoelens onthaald.)
Wie meer wil weten, verwijzen we naar onderstaande bibliografie